Q&A – Muskelgrupper & fettförbränning

Varför inte köra bröst och triceps på samma dag samt rygg och biceps på samma när de musklerna aktiveras vid samma övningar? Bänk, bröst och triceps aktiveras. Chins eller Lat-pulldown, lats(rygg och biceps) aktiveras.

Jag har provat köra rygg tillsammans med biceps men tyckte inte om det alls. Har tyckt om att köra biceps/triceps men har lagt om schemat så jag ska prova köra triceps med axlar och biceps med bröst. Biceps aktiveras rätt mycket när man kör bröst också + att jag får in lite gratis triceps i vissa bröst övningar. Ryggen är så pass stor muskelgrupp så jag vill köra den för sig för att få ut maximalt av den tid jag är där och det får jag inte på ca 60 minuter om jag ska köra mer tillsammans med rygg. Men kanske blir så någon gång i framtiden men inte just nu. Det handlar om att prova sig fram och hitta vad som passar bäst för en själv. Det som passar för dig kanske inte passar för mig, och det som passar för mig passar kanske inte för någon annan.

FullSizeRender copy

Dina absolut bästa tips för fettförbränning? asså både kost och träning?
Jäkligt bra blogg btw, väldigt läsvärd och intressant!:))

Tack så mycket, jätte roligt att höra! Alltså jag har inte så stor erfarenhet inom kost när det kommer till att förbränna fett eftersom jag aldrig gått på någon diet eller så. Men när jag vill minska lite i fett och så försöker jag utesluta bröd (framför allt vitt), snabbmakaroner, socker, chips, läsk och fokusera mer på protein (kyckling, fisk, kött, ägg osv) och bra fetter (avokado, fet fisk, nötter osv) och kolhydrater (fullkornspasta, råris, fullkornsris, bulgur, linser osv). Kolhydrater måste vi ha för det är det som ger oss energi. Men jag plockar bara bort det sämre och fokuserar på det bättre när jag vill trappa ner. Kan liksom inte ge så mycket mer tips när jag inte provat på diet osv tidigare, sedan är kosten väldigt individuell. Skulle jag gå på en diet och det ger resultat för mig skulle jag nog inte säga hur mycket jag åt osv för det är efter min kropp och koll på kalorier har jag inte i nuläget och har inte haft det tidigare heller men det blir en erfarenhet senare i år när jag ska testa gå på min första diet, som uppvärmning för att testa på innan det blir tävlingsdiet.

Och inom träning så föredrar jag tung styrketräning kombinerat med intervaller (tabata) då och då för hjärtat och bli uthålligare, sedan måste ju alla hålla med om att det är riktigt skönt att få svettas lite extra!

Konditionsträning är mer syreberoende än styrketräning och just syre behövs för att bränna fett. Konditionsträning ger för det mesta också en större kaloriförbrukning per pass än vad styrketräning gör. Problemet är bara att din viktnedgång kan ske på bekostnad av muskelnedbrytning. Konditionsträning är heller ingen muskelbevarande träningsform vid viktnedgång. Risken är stor att du på ett kaloriunderskott bryter ner de muskler du har om du tränar för mycket kondition. Dessutom finns risken att du tröttnar på träningen om du inte gillar löpning som träningsform.

Tung styrketräning ska vara som de låter, tung. I maxstyrkezonen görs ungefär 1-6 repetitioner i varje set vilket visat sig vara effektivast för att spara på musklerna vid viktnedgång. Den sjätte repetitionen ska vara så tung att du inte klarar en sjunde. Om du gör 6st receptioner men orkar runt 10st går du miste om effekterna av att ligga i maxstyrkezonen. Har du aldrig tränat styrketräning tidigare är det viktigt att tänka på att bygga upp grundstyrkan först. Skulle du gå in i maxstyrkezonen direkt är skaderisken stor och du skulle inte prestera lika bra. Genom att börja i grundstyrkezonen tränar man upp kommunikationen mellan nerver och muskler, du får även in känslan för rörelser du gör i varje övning. Jag gjorde ungefär 10-15 reps x 3-4 set men jag har läst att det rekommenderas att göra 15-20 reps vilket kan vara logiskt, då kan du ta ännu lättare vikt och tänka ännu mer på hur du utför övningen. Detta bör du göra 16-20 pass och sedan kan du börja köra tyngre.

Och något som är självklart som jag hoppas alla tänker på. Ingen förbättring om du inte sköter sömnen, kosten och vätskeintaget.

IMG_0446 copy

För att detta inlägg inte ska bli allt för långt avslutar jag här och svarar på resten i ett annat inlägg.

Categorized in: .Q&A

5 thoughts on “Q&A – Muskelgrupper & fettförbränning

  1. Hej Micaela! Jag tänkte ställa en fråga som handlar om psykiskt välmående.

    Var tycker du gränsen går vid psykisk ohälsa? Med det syftar på i samband med kost och träning. Är det när man börjar räkna kalorier, får ångest över mat, förbjuder en viss typ av mat, hetsäter, etc. Vad tycker du? Var skulle du säga att gränsen går?

  2. Micaela – din blogg är den bästa jag någonsin läst! Din blogg har definitivt kapacitet att vara bland andra toppbloggare som Kissie, Blondinbella, Annica Englund eller varför inte Kenzas?

    Den är så otroligt lättläst med fin uppdelning bland kategorier, snygg design, underbara bilder och ett stort engagemang från dig. Du svarar på läsarnas frågor och du motiverar andra till träning genom tips, övningar, gymträning, kosttips och mycket annat.

    Vad saknar din blogg? Egentligen..?

  3. Beautiful im from argentina i has been model for long time i want to gain some muscle how can i do that possible besides train harder how must be the diet

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *